sunnuntai 2. elokuuta 2015

Pihasauna: eteisen remppa

Pihasauna on ihan lyömätön kesällä. Toukokuusta syyskuuhun ei juuri meillä sähkösaunaa lämmitetä vaan pihasaunan piipusta nousee savu harva se päivä.


Saunarakennus on 1930-40 lukujen taitteen paikkeilla rakennettu. Toisessa päässä on puuliiteri, jonka laajensimme myös vanhan ulkohuussin tiloihin. Saunan pukuhuoneen puolta on maalamalla siistitty vuosien varrella ja peräseinässä näkyykin pari eri sävyä. Purimme sieltä aikanaan lahon laatikkopenkin, jonka takaa paljastui vanhaa seinän väriä ja betonilattia palasina.


Huoneen kunnostus alkoi purkamisella ja irtomaalien rapsuttelulla. Katto oli vähän huonossa kunnossa ja reunojen rakosista varisi purua lattialle koko ajan. Se purettiin kokonaan.


Ahkera mies purki myös sisemmän seinän oven suusta. Se olikin vähän turha, yksi ovi riittää ja sisätilaan tuli hieman lisätilaa mm. saunapuiden säilytykselle. 
Saunan peltikatto ja piippu uusittiin viime kesänä. Nyt ei sadevedetkään valu pitkin seiniä ja sotke nokivanoilla muuriseinää.Muuriseinää paikkailtiin laastilla ja se maalattiin sokkelimaalilla. Samalla maalilla maalattiin sisällä takka ja jäljelle jääneellä suditaan vielä löylyhuoneen puolen muuriseinä. Riittoisaa siis :)


Uusi panelikatto maalattiin valkoisella Supi saunasuojalla. Raakalautalattiaan sudittiin vaalean harmaata (näyttää valkoiselta!) maalia ja seiniin Suitsuke-sävyistä Tikkurilan maalia. Sen valitsin vanhan seinä- ja kattovärin perusteella.Maalien kuivuttua pääsin sisustamaan. Iskän vanha lapsuuden sänky pääsi toimittamaan sohvan virkaa. Pehmusteen päällä oleva kangas on Linwoodin. Äiti on joskus kirjaillut pitkän tyynyn päällisen ja muut on milloin mistäkin hankittu. Vanhaan seinänaulakkoon sopii useammatkin vaatteet ja sen päällä säilyttelen vanhoja tavaroita.


Mummun kutomassa matossa on täydelliset värit ja se on mitoiltaan kuin tehty tilaan. Matto on niin kaunis, että sen kuvioita voisi tuijotella vaikka kuinka kauan.Jakkarat ja lyhdyt toin töistä. Tuolit on olleet Valjashuoneen myymälässä myynnissä jo sen aikaa, että valkoinen maalipinta istuimessa on jo vähän nuhjaantunut. Pitsilyhdyt on tämän kesän uusia tuotteita. Niistä tulviva kynttilänvalo tuo ihanaa tunnelmaan


Pientä hienosäätöä tila vielä vaatii. Soikea peilin kehys odottaa liimamista ja seinälle ripustamista. Verhojakin olen harkinnut ja varastoista löytyi sopivaa kangastakin, malli vaan mietityttää. Mutta kaikki aikanaan... eniten odotan vapaapäivää, että pääsen soffalle pötkölleni ja lukemaan kirjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti